Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Γιατί οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά να τρώνε;

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών που οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους να τρώνε. Τα δικά τους παιδιά ή συγγενικά τους. Ίσως με αυτόν τον τρόπο νομίζουν ότι τα περιποιούνται. Ή ότι τα κάνουν να νιώθουν καλύτερα.
Βέβαια είναι πολλά τα παιδιά που ντρέπονται να ζητήσουν φαγητό από κάποιον συγγενή τους όταν τον έχουν επισκεφθεί και πεινάνε. Πολλές φορές μάλιστα ως μέσο πίεσης χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως: "Φάε, είναι καλό", "φάε είναι πολύ νόστιμο". Αυτό εκτός από ανεπιθύμητη ψυχολογική πίεση, ίσως σε μεγαλύτερα παιδιά δημιουργήσει και εκνευρισμό.
Άλλοι πάλι γονείς είναι της άποψης ότι τα παιδιά τους αν πεινάσουν θα ζητήσουν από μόνα τους τροφή. Είναι κι αυτή μια άποψη αλλά ίσως πηγαίνει στο αντίθετο άκρο.
Επομένως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή μια απλή πρόταση, μια "υπενθύμιση" ας πούμε και ας αφήσουμε το παιδί να αποφασίσει. Ειδικά εάν βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Βεβαίως όλα τα παιδιά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα. Άλλα είναι πιο συνεσταλμένα, άλλα πιο αποφασιστικά. Εκεί απαιτείται η (ώριμη) κρίση των γονέων ή συγγενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου